Platinum Palladium-afdrukken zijn een van de oudste en meest duurzame fotografische druktechnieken die nog steeds gebruikt worden. Deze techniek werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 1870.

Bij deze methode wordt een lichtgevoelige emulsie gemaakt van platina en palladiumzouten die op papier wordt aangebracht. Door belichting met UV-licht ontstaat er een beeld op het papier door de reactie van de platina en palladiumzouten. Na belichting wordt het papier grondig gewassen om overtollige zouten te verwijderen en het beeld te fixeren.

Een groot voordeel van Platinum Palladium-afdrukken is dat ze extreem lang meegaan zonder te vervagen of te verslechteren. Dit komt doordat platina en palladium zeer stabiele metalen zijn. Hoewel Platinum Palladium-afdrukken duurder zijn dan veel andere technieken, zijn ze populair bij verzamelaars die op zoek zijn naar hoogwaardige afdrukken met diepe zwarttinten en subtiele overgangen.

Platinum Palladium-afdrukken kunnen op verschillende soorten papier worden gemaakt, zoals traditionele Japanse vezels zoals Gampi en Mulberry, evenals bekende klassiekers zoals Arches en Bergger COT.

Platinum Palladium print
Platinum Palladium print ontwikkeling

Zou je graag een unieke handgemaakte Platinum Palladium print bij jou in thuis hebben ?

Je kan deze bestellen in mijn projecten