Je bekijkt nu Ilford Ortho-Plus 80

Ilford Ortho Plus 80 is een orthochromatische film met hoge resolutie. Het werd oorspronkelijk geproduceerd als kopieerfilm, dus je kunt hoge details en fijne korrels verwachten.


Technische informatie

TypeOrthochromatic zwart-wit negatief
ISOISO-80, tussen: 6-80
Beschikbare formaten135, 120, vellen
KorrelFijn
ContrastHoog
ScherpteHoog

Product omschrijving

Ilford Ortho Plus is een Orthochromatic film met een ISO-waarde van 80.
Maar ervan uitgaande dat je buiten fotografeert met daglicht om je heen. Als je echter van plan bent om binnenshuis onder kunstlicht er mee te gaan fotograferen, moet je het een ISO-waarde van 40 geven, rekening houdend met het lichtverlies en het verschillende lichtbereik in het kleurenspectrum dat kunstlicht produceert.

De meeste films zijn zogenaamd panchromatic dit wil zeggen ze zijn gevoelig voor een breed bereik van het lichtspectrum.
Orthochromatic films daarentegen zijn alleen gevoelig voor blauw en/of groen licht. Daarom kunnen deze worden ontwikkeld of geladen worden in een donkere kamer met veilig rood licht.
Hierdoor zal de film zich volledig concentreren op het groen-blauwe kleurenspectrum, wat het geweldig maakt voor landschapsfotografie omdat je het onderscheid kan maken tussen veel subtiele groentinten in vegetatie en dieren in het wild, wat zorgt voor een prachtig beeld met een goed contrast en toonscheiding. Maar voor stadszichten is hij ook zeker goed geschikt.

Het ontbreken van gevoeligheid voor rood licht heeft het tegenovergestelde effect dat een roodfilter zou hebben op panchromatic film: dat wil zeggen, alles wat rood is, wordt donkerder en alles wat blauw is, wordt lichter. Zodus gebruik zeker geen rood filter met Ortho Plus, want dan heb je een blanco negatief !


Enkele beelden

Chamonix 045F-2 Nikon 80s