Je bekijkt nu Adox CMS 20 II

Adox CMS II is een fijnkorrelige film die oorspronkelijk werd gebruikt voor het archiveren van document op microfilm.
Dit wil zeggen dat je hoge resolutie beelden kunt maken van 35mm negatieven zonder kwaliteitsverlies, of opnames moet maken met een middenformaat camera.


Technische informatie

TypeOrthochromatic zwart-wit negatief
ISOvoor normale contrastsituaties: ISO 12
Voor situaties met minder contrast: ISO 20
Beschikbare formaten135, 120, vellen
KorrelZeer weinig
ContrastHoog
ScherpteHoog (ultrahoge resolutie, met een resolutie tot 800 lp/mm)
OntwikkelaarAdox Adotech III

Product omschrijving

Het grootste probleem met deze film is dat je rekening moet houden met zijn extreem hoog contrast en klein dynamisch bereik.
De beste resultaten krijg je als je Adox IV film ontwikkelaar gebruikt. 
Adox raad ook aan om niet ISO 20 te gebruiken maar ISO 3 of 6. Dit betekent wel als je uit de hand wil fotograferen zoals je diafragma op 2.8 moet zetten zelfs in volle zon om geen bewogen beelden te hebben. Voor meer scherptediepte of in de schaduw te fotograferen zal je een statief en langere belichtingstijden gebruiken. Dit maakt de film een stuk moeilijker om te gebruiken.

Voor landschappen krijg je de beste resultaten als het bewolkt is (ISO 3). 
De beelden onderaan zijn allemaal genomen bij volle zon in de stad en zonder statief, het eerste beeld zit in de schaduw en heeft hierdoor weinig contrast.

De resultaten kunnen prachtig zijn, maar er zit toch een grote leercurve aan verbonden zoals je kunt zien. Er zal nog een aantal 35mm filmrolletjes moeten worden genomen, alvorens ik naar 4×5 zal overgaan.


Enkele beelden

Nikon 80s