Cyanotype is een fotografische techniek die werd uitgevonden door Sir John Herschel in 1842. Anna Atkins, ook wel bekend als de eerste vrouwelijke fotograaf, was de eerste die deze techniek toepaste in de wereld van de fotografie. Tot op de dag van vandaag wordt deze methode nog steeds gebruikt door kunstenaars en fotografen.

Bij cyanotype-prints wordt een lichtgevoelige emulsie aangebracht op papier. Deze emulsie bevat ammoniumijzer(III)citraat en kaliumhexacyanoferraat(III), die samen een blauwe kleurstof vormen wanneer ze worden blootgesteld aan ultraviolet licht. Na belichting wordt het papier grondig gewassen om overtollige emulsie te verwijderen en het beeld te fixeren.

Een groot voordeel van de cyanotype-techniek is de mogelijkheid om de emulsie op verschillende oppervlakken aan te brengen, zoals textiel, hout, glas en zelfs metaal. Dit maakt het een uiterst veelzijdige techniek die kan worden gebruikt voor diverse soorten projecten.

Cyanotype-afdrukken hebben een kenmerkende blauwe tint en een uniek uiterlijk, waardoor ze zich onderscheiden van andere fotografische druktechnieken. Het is echter mogelijk om de kleur te veranderen door middel van toning, waarbij bijvoorbeeld bruine, grijze of zelfs meerkleurige cyanotypes kunnen worden gecreƫerd. Deze techniek geeft mijn werk een uniek en bijzonder karakter, en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest interessante alternatieve druktechnieken die beschikbaar zijn.

cyanotype print ontwikkeling

Zou je graag een unieke handgemaakte Cyanotype print bij jou in thuis hebben ?

Je kan deze bestellen in mijn projecten